NAPÓJ PROFILAKTYCZNY W butelkach szklanych 0,33 L W butelkach PET 0,5 L W butelkach PET 1,5 L Dystrybucję i sprzedaż
|
Napój profilaktyczny dla pracowników na każdym stanowisku pracy i dla osób dbających Napój profilaktyczny AMBAR jest napojem funkcjonalnym, należy do grupy prozdrowotnych środków spożywczych i wpisany jest do rejestru Głównego Inspektora Sanitarnego, jako środek spożywczy specjalnego przeznaczenia żywieniowego. Zawiera witaminy i składniki mineralne dobrane według zaleceń Polskiego Towarzystwa Magnezologicznego im. prof. Juliana Aleksandrowicza, posiada pozytywną opinię Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego – Państwowego Zakładu Higieny i Centralnego Instytutu Ochrony Pracy. Jest systematycznie badany w specjalistycznych laboratoriach. Znak towarowy i skład napoju profilaktycznego AMBAR jest zgłoszony w Urzędzie Patentowym RP. Napój profilaktyczny AMBAR został stworzony w celu utrzymania zdrowia i dobrego samopoczucia w czasie wykonywania różnych czynności życiowych. Funkcją takiego napoju jest zapobieganie obniżaniu się poziomu wody i składników mineralnych w organizmie człowieka. Wraz z wodą organizm pozbywa się znacznej ilości składników mineralnych, co powoduje ich deficyt i zmniejszenie stężenia elektrolitów w mięśniach. Jest to groźniejsze niż utrata samej wody, bo wskutek tego następuje osłabienie organizmu, pogorszenie samopoczucia i zdolności koncentracji oraz zmniejszenie odporności na niekorzystne działanie szkodliwych czynników środowiskowych. W takich stanach może dochodzić do zawrotów głowy, utraty świadomości, a nawet do zatrzymania pracy serca. Osoby przebywające nawet w lekko podwyższonej temperaturze mogą utracić do 2 litrów wody w ciągu dnia, a osoby narażone na bardzo duży wysiłek fizyczny wydalają nawet w czasie dnia pracy do 8 litrów potu. Wystarczy utrata 2% wody z organizmu, a wraz z nią życiodajnych składników mineralnych i witamin, aby jego wydolność obniżyła się o 25%. Po utracie 4% wody, następuje całkowita niemożność kontynuowania wysiłku. Napój profilaktyczny AMBAR przeznaczony jest dla pracowników na każdym stanowisku pracy, zarówno fizycznym, jak i umysłowym, na którym potrzebna jest sprawność psychofizyczna i manualna, koncentracja i skuteczność działania, a także dla osób obciążonych dużą odpowiedzialnością zawodową, pracą zmianową i nocną, pracujących w gorącym i zanieczyszczonym środowisku oraz narażonych na inne uciążliwe czynniki fizjologiczne i organizacyjne, mogące powodować wystąpienie zespołu stresowego. Niezbędny jest w takich gałęziach przemysłu jak: górnictwo, hutnictwo, przemył ciężki i chemiczny, energetyce, budownictwie, transporcie i w rolnictwie. Bardzo przydatny jest on kierowcom, operatorom maszyn i urządzeń oraz na innych stanowiskach pracy, gdzie wymagana jest sprawność psychofizyczna, funkcjonariuszom służb mundurowych, żołnierzom i sportowcom, a także pracownikom biurowym, którym potrzebna jest koncentracja i skuteczność działania. Doświadczenia uzyskane z zastosowania tego napoju w wielu zakładach pracy, wykazują jego bardzo pozytywne działanie na kondycję i samopoczucie pracowników oraz ich wydajność w pracy. Zgodnie z rozporządzeniem Rady Ministrów z dnia 28 maja 1996 r. w sprawie napojów i posiłków profilaktycznych (Dz. U. Nr 60 poz. 279) pracodawca zobowiązany jest zapewnić pracownikom zatrudnionym w warunkach szczególnie uciążliwych napoje profilaktyczne wzbogacone w sole mineralne i witaminy, a w przypadku typowych, normalnych warunków pracy – zgodnie z § 112 zdanie 1. rozporządzenia MPiPS z dnia 26 września 1997 r. w sprawie ogólnych przepisów bezpieczeństwa i higieny pracy (Dz.U. z 2003 r. nr 169, poz. 1650, z późn. zm.) – pracodawca, zamiast wody do picia może dostarczać pracownikom inne napoje. Korzystnie jest dla pracodawcy i pracowników by były to też napoje profilaktyczne, wzmacniające siły i zdrowie pracowników. Kiedy pracodawca musi zagwarantować pracownikom dostęp do zimnych napojów. Pracownicy muszą mieć dostęp do zimnych napojów zawsze, gdy w środowisku pracy utrzymują się warunki uzasadniające ich uzyskanie. Szef nie może zwolnić się z tego obowiązku, wypłacając zatrudnionym ekwiwalent pieniężny. W upalne dni firma musi zagwarantować podległym pracownikom zatrudnionym w warunkach szczególnie uciążliwych napoje. Tak wskazuje art. 232 kodeksu pracy. Ich rodzaj i temperatura powinny być dostosowane do warunków wykonywania pracy. Konieczność zapewnienia zimnych napojów powstaje wobec osób pracujących na otwartej przestrzeni, gdy temperatura powietrza przekracza 250C. Jeśli zatrudnieni wykonują zadania w pomieszczeniu, obowiązek ten aktualizuje się, gdy temperatura spowodowana warunkami atmosferycznymi przekracza 28oC. (§ 4 ust. 1 rozporządzenia Rady Ministrów z 28 maja 1996 r. w sprawie profilaktycznych posiłków i napojów; DzU z 1996 r. nr 60, poz. 279). Przepisy prawne nie precyzują, jaką ilość napojów chłodzących należy zapewnić podwładnym. Musi to być jednak ilość zaspokajająca potrzeby pracowników (§ 4 ust. 2 rozporządzenia w sprawie profilaktycznych posiłków i napojów). Napoje powinny być wydawane podwładnym w dniach wykonywania przez nich prac uzasadniających ich wydawanie. Są to więc dni, w których temperatura przekracza odpowiednio 25oC lub 28oC, w zależności od tego, czy podwładny pracuje w pomieszczeniu, czy na zewnątrz. Załoga powinna mieć dostęp dla tych napojów w ciągu całej zmiany roboczej, jeśli przez cały ten czas utrzymuje się wysoka temperatura. Bez względu na warunki pracy, wszystkim pracownikom trzeba zapewnić wodę zdatną do picia lub inne napoje, np. napoje profilaktyczne. Ich ilość, rodzaj i temperatura powinny być dostosowane do warunków wykonywania pracy i potrzeb fizjologicznych pracowników (§ 112 rozporządzenia MPiPS z 26 września 1997 r. Stanowiska pracy, na których zatrudnieni pracownicy powinni otrzymywać napoje, a także ich rodzaj oraz szczegółowe zasady ich wydawania ustala pracodawca w porozumieniu z zakładowymi organizacjami związkowymi, lub z przedstawiciielami pracowników (§ 5 rozporządzenia w sprawie profilaktycznych posiłków i napojów). Napoje dla żołnierzy wg Rozporządzenia Ministra Obrony Narodowej z dnia 4 grudnia 2014 r. w sprawie bezpłatnego wyżywienia żołnierzy zawodowych i żołnierzy pełniących służbę kandydacką 1. Napój, według dodatkowej normy napoju – 160, w ilości i rodzaju niezbędnych do zaspokojenia potrzeb, przysługuje żołnierzom zawodowym i żołnierzom pełniącym służbę kandydacką w dniach wykonywania obowiązków służbowych: 3) o których mowa w § 5 pkt 5 lit. b–d; 4) sportowcom wojskowym w czasie przebywania na zgrupowaniach i zawodach sportowych; 5) na stanowiskach dowodzenia, od szczebla operacyjnego, rozwijanych podczas ćwiczeń w garnizonie w warunkach stacjonarnych i polowych. 2. Napój w wymiarze 166% dodatkowej normy napoju – 160 przysługuje żołnierzom zawodowym: 1) o których mowa w § 10 ust. 1 pkt 2–4, jako uzupełnienie wyżywienia według zasadniczej normy wyżywienia operacyjnej – 040, z wyjątkiem wyżywienia według normy – 044; 2) pełniącym służbę w Jednostce Wojskowej Nr 2305; 3) pełniącym służbę w Jednostce Wojskowej Nr 4026 i Nr 4101 – w dniach pełnienia dyżurów bojowych.
Napoje profilaktyczne dla pracowników w porze letniejOd 25 stopni wszyscy piją za darmo Pracodawca zobowiązany jest do zapewnienia pracownikom bezpiecznych i higienicznych warunków pracy. W zakresie tego ogólnie określonego wymogu mieści się szereg obowiązków z zakresu bhp, przy czym niektóre z nich aktualizują się w pewnych okresach roku kalendarzowego. Do takich sezonowych obowiązków należy zapewnienie pracownikom napojów profilaktycznych i innych udogodnień w porze letniej.Upały oznaczają dodatkowe obowiązki dla pracodawcy. Zatrudnieni muszą mieć przede wszystkim dostarczane bezpłatne zimne napoje – mówi rzeczniczka Państwowej Inspekcji Pracy Danuta Rutkowska.
W gorące dni woda nie wystarczy
Należy zauważyć, że gorący mikroklimat nie jest tożsamy z wysokimi temperaturami. Te ostatnie można ustalić na podstawie odczytu ze zwykłego termometru, natomiast w przypadku mikroklimatu gorącego konieczne jest ustalenie wskaźnika obciążenia termicznego. Dokonuje się tego na podstawie metody pomiaru określonego przez Polską Normę: PN-EN 27243: 2005: Środowiska gorące. Dopuszczalne wartości wskaźnika obciążenia termicznego zawarte są natomiast w załączniku nr 2 do rozporządzenia Ministra Pracy i Polityki Społecznej w sprawie najwyższych dopuszczalnych stężeń i natężeń czynników szkodliwych... (Dz. U. z 2014 r. poz. 817 ze zm.). Rodzaj i temperatura napojów profilaktycznych muszą być dostosowane do warunków wykonywania pracy i potrzeb fizjologicznych pracowników. Jeżeli są oni zatrudnieni w warunkach gorącego mikroklimatu, przysługują im napoje dodatkowo wzbogacone o sole mineralne i witaminy. Formalności przy wydawaniu napojówWysokie temperatury nie są wystarczającą przesłanką uzasadniającą wydawanie napojów profilaktycznych. Przysługują one pracownikom nie tyle z uwagi na świadczenie pracy w upale, ale ze względu na świadczenie pracy na stanowiskach uprawniających do wydawania napojów. Obowiązek wyznaczenia tych stanowisk należy do pracodawcy. Dokonuje on tego w porozumieniu z zakładowymi organizacjami związkowymi, a w razie ich braku, z przedstawicielem pracowników. Jedynie na wyznaczonych w taki sposób stanowiskach pracy pracownikom przysługują napoje profilaktyczne. Niezależnie od stworzenia wykazu stanowisk dających prawo do wspomnianych napojów, odpowiednie regulacje w tym zakresie powinny być wprowadzone do przepisów zakładowych, jeżeli pracodawca je posiada (art. 1041§ 1 pkt 8 K.p.). Napoje powinny być dostępne dla pracowników w ciągu całej zmiany roboczej w ilości zaspokajającej ich potrzeby - w dniach wykonywania pracy uzasadniającej ich wydawanie. Mogą być one dostarczane przez pracodawcę bezpośrednio lub poprzez zapewnienie składników do ich sporządzenia.
|
![]() |
Na stronach interii.pl (Interia biznes - zakładka firma) 6.07.2017 r., ukazał się obszerny materiał o obowiązkach pracodawcy z zakresu bhp w sezonoie letnim: "MRPIPS: Napoje profilaktyczne dla pracowników w porze letniej" ; autor: Agata Barczewska, Gazeta Podatkowa nr 50 (1404) z dnia 2017-06-22 > czytaj |
![]() |
W Rzeczpospolitej z dnia 21 czerwca 2016, w dodatku dobra Firma, ukazał się artykuł "W upał potrzebna nie tylko woda". Autorka, Małgorzata Terlikowska - prawnik legislator podaje, jakie obowiązki spoczywaja na pracodawcy, w warunkach pracy w wysokich temperaturach. >artykuł |
![]() |
W Rzeczpospolitej z dnia 8 września 2016, w dodatku dobra Firma, ukazał się artykuł " Napoje dla pracowników w firmowych kosztach". Autor, doradca podatkowy Marek Piotrkowski, wyjaśnia jak firma rozlicza zakup napojów dla pracowników w >artykuł |
![]() |
24 lipca 2010 r. ukazał się w Dzienniku Polskim artykuł na temat napojów profilaktycznych, z którym można zapoznać się na stronie: www.dziennikpolski24.pl |
![]() |
W miesięczniku Inspektot Pracy nr 7-8 z 2010 r. wydawanym przez Państwową Inspekcję Pracy ukazał się artykuł artykuł na temat napojów profilaktycznych. >artykuł |
Wypowiedź prezesa zarządu i dyrektora generalnego Huty CMC Zawiercie SA.
Nie można oszczędzać na pracownikach