Nasze krajowe przepisy zezwalają na użycie w produkcji żywności około 330 różnych substancji dodatkowych dozwolonych do zastosowania w środkach spożywczych oraz około 90 aromatów naturalnych i substancji aromatyzujących.
Dzielą się one na następujące grupy, które określają ich funkcje technologiczne:
- Barwniki
- Aromaty - Konserwanty - Kwasy
- Przeciwutleniacze - Substancje słodzące - Inne substancje
- Nośniki - Gazy nośne i do pakowania
Dodatki do żywności mogą występować jako: naturalne występujące naturalnie w żywności i pozyskiwane z naturalnych surowców identyczne z naturalnymi o takich samych właściwościach jak związki występujące naturalnie, lecz otrzymywane w drodze syntezy chemicznej sztuczne które są związkami otrzymywanymi na drodze syntezy chemicznej i nie występują w przyrodzie
Podstawową jednak sprawą jest nie to, jakimi metodami pozyskano daną substancję dodawaną do żywności, lecz czy zapewnia ona konsumentowi bezpieczeństwo zdrowotne.