AROMATY
Aromaty występują w trzech grupach, jako aromaty :
- naturalne
- identyczne z naturalnymi
- syntetyczne
Zastosowanie poszczególnych rodzajów aromatów zależy od rodzaju środka spożywczego, do którego mają być użyte. Ich stosowanie w przemyśle spożywczym uregulowane jest przepisami, które wydaje Minister Zdrowia.
Aromaty w napojach >>>
AROMATY PŁYNNE
agrestowy
ajerkoniaku
ananasowy
anyżowy
arakowy
bananowy
brzoskwiniowy
coli
cynamonowy
cytrynowy
czekoladowy
czarnej porzeczki
egzotyczny
grejpfrutowy
gronowy
gruszkowy
jabłkowy
jagodowy
jeżynowy
kagoru
kiwi
kokosowy
koniaku
kopru
landrynkowy
lemoniadowy
lime
lipy z miodem
malinowy
mango
mandarynki
masła
maślany
miętowy
migdałowy
miodowy
moreli
nektarynkowy
oranżady
orzechowy
piołunu
pomarańczowy
poziomkowy
różany
rumowy
sangri
śliwkowy
śmietankowy
toffi
tonic
tropikalny
truskawkowy
waniliowy
winogronowy
wiśniowy
żurawinowy
AROMATY PROSZKOWE
agrestowy
bananowy
nektarynki
cappucino
cytrynowy
czekoladowy
czarnaj porzeczki
grejpfrutowy
nektarynk
jabłkowy
jagodowy
malinowy
miętowy
migdałowy
owoców leśnych
pomarańczowy
poziomkowy
śmietankowy
truskawokowy
waniliowy
wiśniowy
OLEJKI AROMATYCZNE
anyżowy
cytrynowy
eukaliptusowy
geraniowy
lawendowy
miętowy
pomarańczowy
KOMPOZYCJE ZAPACHOWE
DO CHEMII GOSPODARCZEJ
cytrynowa
konwalia
miętowa
morska
ocean
pinia
zielone jabłuszko
olejek sosnowy