EMULGATORY

Emulgatory to substancje ułatwiające przejście dwóch nie mieszających się ze sobą składników, zazwyczaj cieczy w trwały stan rozproszony, zwany emulsją i utrzymuję jej stabilność. Emulgatorami są przede wszystkim substancje powierzchniowo czynne, które adsorbują się na granicy faz nie mieszających się cieczy, w wyniku czego ułatwiają powstanie emulsji, przy czym utworzona na powierzchni kuleczek zemuglowanej cieczy warstewka emulgatorów przeciwdziała łączeniu się kuleczek w większe zespoły, co zwiększa trwałość emulsji. Jako emulgatory mogą być stosowane niektóre polimery oraz rozdrobnione substancje nieorganiczne, w różnym stopniu zwilżane przez ciecze tworzące emulsję. Zmieniając emulgatory można spowodować zniszczenie emulsji lub odwrócenie faz emulsji (przejście emulsji typu „olej w wodzie” w emulsję typu „woda w oleju”). W przemyśle spożywczym emulgatory są stosowane w produkcji tłuszczów i napojów.

Emulgatory stosowane w przemyśle spożywczym:

E-400 - kwas alginowy, dodatek do galaret, lodów, śmietany UHT,
E-401 - alginian sodowy,
E-402 - alginian potasowy, , śietanka UHT, śmietanka do ubijania i śmietanka ubita,
E-403 - alginian amonowy,
E-404 - alginian wapniowy, sztuczna śmietana beztłuszczowa, lody, śmietanka UHT, śmietanka do ubijania i ubita,
E-405 - alginian propylenowo- glikolowy, sosy do sałaty typu dresing, majonez o obniżonej zawartości tłuszczu,
E-406 - agar, galaretki niskosłodzone, lody, przetwory rybne, napoje mleczne i śmietanka UHT, margaryna o obniżonej kaloryczności, konserwy mięsne,
E-407 - karagen, desery, sery topione, galaretki w proszku, desery mleczne w proszku, niskosłodzone galaretki owocowe, dżemy, kremożele, marmolady, napoje mleczne, desery mleczne typu pudding, twarogi termizowane,
E-410 - mączka chleba świętojańskiego, lody, sosy sałatkowe, desery, majonezy, dżemy, napoje mleczne,
E-412 - guma guar, zupy, majonezy, sałatki, lody,
E-413 - tragakanta, pasty spożywcze w roztworach wodnych,
E-414 - guma arabska, napoje bezalkoholowe,
E-415 - guma ksantanowa,
E-420 - sorbitol, produkcja słodyczy dla diabetyków, guma do żucia, lody i koncentraty lodów, ciasta przemysłowe, wyroby cukiernicze trwałe, owoce kandyzowane,
E-421 - mannitol, środek słodzący,
E-422 - gliceryna, wyroby cukiernicze trwałe,
E-432 - ester polioksyetylenu sorbitanowego kwasu tłuszczowego laurowego, modyfikowane tłuszcze pochodzenia roślinnego,
E-440 - pektyny, zagęszczacze do przetworów owocowych,
E-441 - żelatyna,
E-450 - dwufosforany, składnik serków topionych,
E-460 - celuloza, składnik preparatów odchudzających,
E-461 - metyloceluloza, importowane potrawy z jarzyn i mięsa wołowego,
E-463 - hydroksypropyloceluloza,
E-464 - hydroksypropylometyloceluloza, składnik mieszanek odchudzających, zagęszczacz w gumie do żucia,
E-465 - etylometylceluloza,
E-466 - karboksymetyloceluloza, dodatek do wypieków, zup kremowych w puszkach, serków topionych, głęboko zamrożonych paluszków rybnych, lodów i koncentraty lodów E-477 - ester propylenowo- glikolowy.


Licznik odwiedzin: 66776