Koncentraty do mineralizacji wody

 
Duże znaczenie dla zdrowia mają zawarte w wodzie składniki mineralne, przede wszystkim magnez i wapń. Są one niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka.
 
Ale żeby mogły one pozytywnie oddziaływać na organizm, muszą się znajdować w odpowiedniej ilości w spożywanych produktach. W przypadku wody liczą się wtedy, kiedy mogą zaspokoić dzienne zapotrzebowanie organizmu w co najmniej 15 %.
Wynika z tego, że przy dziennym zapotrzebowaniu organizmu na magnez wynoszącym około 300-350 mg i wapń 1000-1200 mg, dobra woda powinna mieć co najmniej w jednym litrze 50 mg magnezu i 150 mg wapnia, przy proporcji 1:2.
 
Ponieważ niewiele jest wód mineralnych, które spełniają te kryteria, opracowaliśmy technologię produkcji wody stołowej wzbogaconej w magnez i wapń oraz koncentraty magnezu i wapnia, które służą do uzupełnienia składników mineralnych do najbardziej optymalnego poziomu.
 
Niedobory magnezu i wapnia w przeciętnej diecie Polaka sięgają do 1/3 dziennego zapotrzebowania. Dlatego stworzyliśmy wodę, która zawiera w jednym litrze 100 mg magnezu i 200 mg wapnia, a więc tyle, ile brakuje nam ich w naszym pożywieniu. Wodę taką można produkować z naturalnej wody źródlanej, do której dodaje się w odpowiedniej ilości koncentraty jonów magnezu i wapnia. Produkcja takiej wody jest pozytywnie zaopiniowana przez Zakład Tworzyw Uzdrowiskowych Państwowego Zakładu Higieny w Poznaniu i posiada rekomendację Polskiego Towarzystwa Magnzologicznego im. prof. Juliana Aleksandrowicza jako woda profilaktyczno zdrowotna.
Koncentraty do mineralizacji wody dozuje się uzupełniająco do zawartych w wodzie składników, dlatego receptura stosowania koncentratów opracowywana jest na podstawie analizy fizyczno-chemicznej wody źródlanej.
 

 

Licznik odwiedzin: 65718