Materiały:
Anonimowe ankiety z zakładów branży napojowej
Strony internetowe producentów napojów i wód butelkowanych
Własna baza i znajomość branży
Czasopisma branżowe:
Przemysł Fermentacyjny i Owocowo Warzywny,
Przemysł Spożywczy,
Agro Przemysł, Bezpieczeństwo i Higiena Żywności
Ekspertyza na temat stanu wdrożenia systemów zarządzania jakością (zapewnienia jakości) w przedsiębiorstwach przemysłu spożywczego branży napojów bezalkoholowych i wód, i ich wpływ na konkurencyjność
Załącznik
Tabela nr 1
Tab. 1. Przedsiębiorstwa przemysłu napojowego, które wdrożyły i stosują systemy
zarządzania jakością wg stanu na dzień 1 sierpnia 2007 r. Liczba respondentów 100
Małe przedsiębiorstwa (od 10 do 49 pracowników)
Średnie przedsiębiorstwa (od 50 do 249 pracowników)
Duże przedsiębiorstwa (od 250 pracowników)
Nie wdrożono
Ilość przedsiębiorstw
49
35
16
Dobra Praktyka Higieniczna (GHP)
46 (46,0 %)
35 (35,0 %)
12 (12,0 %)
7 (7,0 %)
Dobra Praktyka Produkcyjna (GMP)
43 (43,0 %)
31 (31,0 %)
13 (13,0 %)
13 (13,0 %)
Analiza Zagrożen i Krytycznych Punktów Kontroli (HACCP)
32 (32,0 %)
26 (26,0 %)
12 (12,0 %)
30 (3,0 %)
Zarządzanie Bezpiecz.
Żywności wg normy ISO 22000
2 (2,0 %)
9 (9,0 %)
3 (3,0 %)
86 (86,0 %)
Zarządzanie Jakością wg norm ISO serii 9000
7 (7,0 %)
17 (17,0 %)
7 (7,0 %)
69 (69,0 %)
Zintegrowane Systemy Zarządzania Jakością (ZSZJ)
3 (3,0 %)
3 (3,0 %)
4 (4,0 %)
90 (90,0 %)
Zintegrowane Sytemy Zarządzania (ZSZ)
-
1 (1,0 %)
3 (3,0 %)
97 (97,0 %)
British Retail Consortium (BRC)
-
-
1 (1,0 %)
99 (99,0 %)
International Food Standard (IFS)
-
-
1 (1,0 %)
99 (99,0 %)
Własny
2 (2,0 %)
4 (4,0 %)
-
94 (94,0 %)
Tabela nr 2
Tab. 2. Przedsiębiorstwa przemysłu napojowego, które wdrażają systemy zarządzania jakością wg stanu na dzień 1 sierpnia 2007 r. Liczba respondentów 100
Małe przedsiębiorstwa (od 10 do 49 pracowników)
Średnie przedsiębiorstwa (od 50 do 249 pracowników)
Duże przedsiębiorstwa (od 250 pracowników)
Planują wdrożyć po
1 sierpnia 2007.
Ilość przedsiębiorstw
49
35
16
Dobra Praktyka Higieniczna (GHP)
3 (3,0 %)
-
-
-
Dobra Praktyka Produkcyjna (GMP)
3 (3,0 %)
-
-
1 (1,0 %)
Analiza Zagrożen i Krytycznych Punktów Kontroli (HACCP)
1 (1,0 %)
-
-
6 (6,0 %)
Zarządzanie Bezpiecz.
Żywności wg normy ISO 22000
1 (1,0 %)
-
-
5 (5,0 %)
Zarządzanie Jakością wg norm ISO serii 9000
1 (1,0 %)
-
-
2 (2,0 %)
Zintegrowane Systemy Zarządzania Jakością (ZSZJ)
-
-
-
-
Zintegrowane Sytemy Zarządzania (ZSZ)
-
-
-
-
British Retail Consortium (BRC)
-
-
-
-
International Food Standard (IFS)
-
-
-
1 (1,03 %)
Własny
-
-
-
-
Tabela nr 3
Tab. 3. Przedsiębiorstwa przemysłu napojowego, które wdrożyły i stosują systemy zarządzania jakością wg stanu na dzień 1 sierpnia 2007 r.
w odniesieniu do swojej grupy wielkości przedsiębiorstwa. Liczba respondentów 100
Małe przedsiębiorstwa (od 10 do 49 pracowników)
Średnie przedsiębiorstwa (od 50 do 249 pracowników)
Duże przedsiębiorstwa (od 250 pracowników)
Nie wdrożono
Ilość przedsiębiorstw
49
35
16
Dobra Praktyka Higieniczna (GHP)
46 (93,9 %)
35 (100,0 %)
12 (75,0 %)
7 (7,0 %)
Dobra Praktyka Produkcyjna (GMP)
43 (87,8 %)
31 (88,6 %)
13 (81,2 %)
13 (13,0 %)
Analiza Zagrożen i Krytycznych Punktów Kontroli (HACCP)
32 (65,3 %)
26 (74,3 %)
12 (75,0 %)
30 (3,0 %)
Zarządzanie Bezpiecz.
Żywności wg normy ISO 22000
2 (4,1 %)
9 (25,7 %)
3 (18,8 %)
86 (86,0 %)
Zarządzanie Jakością wg norm ISO serii 9000
7 (14,3 %)
17 (48,6 %)
7 (43,8 %)
69 (69,0 %)
Zintegrowane Systemy Zarządzania Jakością (ZSZJ)
3 (6,1 %)
3 (8,6 %)
4 (25,0 %)
90 (90,0 %)
Zintegrowane Sytemy Zarządzania (ZSZ)
-
1 (2,9 %)
3 (18,8 %)
97 (97,0 %)
British Retail Consortium (BRC)
-
-
1 (6,3 %)
99 (99,0 %)
International Food Standard (IFS)
-
-
1 (6,3 %)
99 (99,0 %)
Własny
2 (4,1 %)
4 (11,4 %)
-
94 (94,0 %)
Tabela nr 4
Tab. 4. Ogólna ocena wpływu wdrożonego i stosowanego systemu HACCP
na wzrost poziomu konkurencyjności przedsiębiorstwa na rynku. Liczba respondentów 100
bardzo istotny
istotny
niewielki
nie ma wpływu
nie dotyczy
Lokalnym
15 (15,0 %)
36 (36,0 %)
18 (18,0 %)
5 (5,0 %)
26 (26,0 %)
Krajowym
22 (22,0 %)
28 (28,01 %)
12 (12,0 %)
3 (3,0 %)
35 (35,0 %)
Unii Europejskiej
16 (16,0 %)
11 (11,0 %)
14 (14,01 %)
1 (1,0 %)
58 (58,0 %)
Krajów WNP
6 (6,0 %)
4 (4,0 %)
-
3 (3,0 %)
87 (87,0 %)
Innym
4 (4,0 %)
-
-
-
96 (96,0 %)
Tabela nr 5
Tab. 5. Ogólna ocena wpływu wdrożonych i stosowanych nieobligatoryjnych systemów zarządzania jakością (ISO22000, ISO serii 9000, ZSZJ, ZSZ, BRC, IFC )
na wzrost poziomu konkurencyjności przedsiębiorstwa na rynku. Liczba respondentów 100 .