Ekspertyzy wykonano na zlecenie Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej w Warszawie

  

Ekspertyzę opracował:

Tadeusz Wojtaszek

Agencja Promocyjno Handlowa AMBAR

Rząska ul. Piaski 38

30-199 Kraków

tel. 012 285-47-76, 012 285-18-73 e-mail: t.wojtaszek@ambar.pl

Kraków, dn. 28 listopada 2007 r.


Materiały:
Anonimowe ankiety z zakładów branży napojowej
Strony internetowe producentów napojów i wód butelkowanych
Własna baza i znajomość branży


Czasopisma branżowe:
Przemysł Fermentacyjny i Owocowo Warzywny,

Przemysł Spożywczy,

Agro Przemysł, Bezpieczeństwo i Higiena Żywności

 

Ekspertyza na temat stanu wdrożenia systemów zarządzania jakością (zapewnienia jakości) w  przedsiębiorstwach przemysłu spożywczego branży napojów bezalkoholowych i wód, i ich wpływ na konkurencyjność

 

Załącznik

 Tabela nr 1

Tab. 1. Przedsiębiorstwa przemysłu napojowego, które wdrożyły i stosują systemy
zarządzania jakością wg stanu na dzień 1 sierpnia 2007 r. Liczba respondentów 100

 

Małe przedsiębiorstwa (od 10 do 49 pracowników)

Średnie przedsiębiorstwa (od 50 do 249 pracowników)

Duże przedsiębiorstwa (od 250 pracowników)

Nie wdrożono

Ilość przedsiębiorstw

49

35

16

 

Dobra Praktyka Higieniczna (GHP)

46 (46,0 %)

35 (35,0 %)

12 (12,0 %)

7 (7,0 %)

Dobra Praktyka Produkcyjna (GMP)

43 (43,0 %)

31 (31,0 %)

13 (13,0 %)

13 (13,0 %)

Analiza Zagrożen i Krytycznych Punktów Kontroli (HACCP)

32 (32,0 %)

26 (26,0 %)

12 (12,0 %)

30 (3,0 %)

Zarządzanie Bezpiecz.
Żywności wg normy ISO 22000

2 (2,0 %)

9 (9,0 %)

3 (3,0 %)

86 (86,0 %)

Zarządzanie Jakością wg norm ISO serii 9000

7 (7,0 %)

17 (17,0 %)

7 (7,0 %)

69 (69,0 %)

Zintegrowane Systemy Zarządzania Jakością (ZSZJ)

3 (3,0 %)

3 (3,0 %)

4 (4,0 %)

90 (90,0 %)

Zintegrowane Sytemy Zarządzania (ZSZ)

-

1 (1,0 %)

3 (3,0 %)

97 (97,0 %)

British Retail Consortium (BRC)

-

-

1 (1,0 %)

99 (99,0 %)

International Food Standard (IFS)

-

-

1 (1,0 %)

99 (99,0 %)

Własny

2 (2,0 %)

4 (4,0 %)

-

94 (94,0 %)

  Tabela nr 2

Tab. 2. Przedsiębiorstwa przemysłu napojowego, które wdrażają systemy zarządzania jakością wg stanu na dzień 1 sierpnia 2007 r. Liczba respondentów 100

 

Małe przedsiębiorstwa (od 10 do 49 pracowników)

Średnie przedsiębiorstwa (od 50 do 249 pracowników)

Duże przedsiębiorstwa (od 250 pracowników)

Planują wdrożyć po

1 sierpnia 2007.

Ilość przedsiębiorstw

49

35

16

 

Dobra Praktyka Higieniczna (GHP)

3 (3,0 %)

-

-

-

Dobra Praktyka Produkcyjna (GMP)

3 (3,0 %)

-

-

1 (1,0 %)

Analiza Zagrożen i Krytycznych Punktów Kontroli (HACCP)

1 (1,0 %)

-

-

6 (6,0 %)

Zarządzanie Bezpiecz.
Żywności wg normy ISO 22000

1 (1,0 %)

-

-

5 (5,0 %)

Zarządzanie Jakością wg norm ISO serii 9000

1 (1,0 %)

-

-

2 (2,0 %)

Zintegrowane Systemy Zarządzania Jakością (ZSZJ)

-

-

-

-

Zintegrowane Sytemy Zarządzania (ZSZ)

-

-

-

-

British Retail Consortium (BRC)

-

-

-

-

International Food Standard (IFS)

-

-

-

1 (1,03 %)

Własny

-

-

-

-

 Tabela nr 3

Tab. 3. Przedsiębiorstwa przemysłu napojowego, które wdrożyły i stosują systemy zarządzania jakością wg stanu na dzień 1 sierpnia 2007 r.
w odniesieniu do swojej grupy wielkości przedsiębiorstwa.  Liczba respondentów 100

 

Małe przedsiębiorstwa (od 10 do 49 pracowników)

Średnie przedsiębiorstwa (od 50 do 249 pracowników)

Duże przedsiębiorstwa (od 250 pracowników)

Nie wdrożono

 

Ilość przedsiębiorstw

49

35

16

 

Dobra Praktyka Higieniczna (GHP)

46 (93,9 %)

35 (100,0 %)

12 (75,0 %)

7 (7,0 %)

Dobra Praktyka Produkcyjna (GMP)

43 (87,8 %)

31 (88,6 %)

13 (81,2 %)

13 (13,0 %)

Analiza Zagrożen i Krytycznych Punktów Kontroli (HACCP)

32 (65,3 %)

26 (74,3 %)

12 (75,0 %)

30 (3,0 %)

Zarządzanie Bezpiecz.
Żywności wg normy ISO 22000

2 (4,1 %)

9 (25,7 %)

3 (18,8 %)

86 (86,0 %)

Zarządzanie Jakością wg norm ISO serii 9000

7 (14,3 %)

17 (48,6 %)

7 (43,8 %)

69 (69,0 %)

Zintegrowane Systemy Zarządzania Jakością (ZSZJ)

3 (6,1 %)

3 (8,6 %)

4 (25,0 %)

90 (90,0 %)

Zintegrowane Sytemy Zarządzania (ZSZ)

-

1 (2,9 %)

3 (18,8 %)

97 (97,0 %)

British Retail Consortium (BRC)

-

-

1 (6,3 %)

99 (99,0 %)

International Food Standard (IFS)

-

-

1 (6,3 %)

99 (99,0 %)

Własny

2 (4,1 %)

4 (11,4 %)

-

94 (94,0 %)


 Tabela nr 4

Tab. 4. Ogólna ocena wpływu wdrożonego i stosowanego systemu HACCP
na wzrost poziomu konkurencyjności przedsiębiorstwa na rynku. Liczba respondentów 100

 

 

bardzo istotny

istotny

niewielki

nie ma wpływu

nie dotyczy

 Lokalnym

15 (15,0 %)

36 (36,0 %)

18 (18,0 %)

5 (5,0 %)

26 (26,0 %)

 Krajowym

22 (22,0 %)

28 (28,01 %)

12 (12,0 %)

3 (3,0 %)

35 (35,0 %)

 Unii Europejskiej

16 (16,0 %)

11 (11,0 %)

14 (14,01 %)

1 (1,0 %)

58 (58,0 %)

 Krajów WNP

6 (6,0 %)

4 (4,0 %)

-

3 (3,0 %)

87 (87,0 %)

 Innym

4 (4,0 %)

-

-

-

96 (96,0 %)

 Tabela nr 5

Tab. 5. Ogólna ocena wpływu wdrożonych i stosowanych nieobligatoryjnych systemów zarządzania jakością (ISO22000, ISO serii 9000, ZSZJ, ZSZ, BRC, IFC )
na wzrost poziomu konkurencyjności przedsiębiorstwa na rynku. Liczba respondentów 100
.

 

bardzo istotny

istotny

niewielki

nie ma wpływu

nie dotyczy

 Lokalnym

11 (11,0 %)

13 (13,0 %)

15 (15,0 %)

1 (1,0 %)

60 (60,0 %)

 Krajowym

17 (17,0 %)

9 (9,0 %)

9 (9,0 %)

2 (2,0 %)

63 (63,0 %)

 Unii Europejskiej

15 (15,0 %)

5 (5,0 %)

9 (9,0 %)

-

71 (71,0 %)

 Krajów WNP

6 (6,0 %)

1 (1,0 %)

2 (2,0 %)

-

91 (91,0 %)

 Innym

4 (4,0 %)

-

-

-

96 (96,0 %)

 

Licznik odwiedzin: 63506