Materiały: Anonimowe ankiety z zakładów branży spirytusowej. Strony internetowe producentów branży spirytusowej. Własna baza i znajomość branży, Czasopisma branżowe: Przemysł Fermentacyjny i Owocowo Warzywny, Przemysł Spożywczych, Agro-Przemysł, Bezpieczeństwo i Higiena Żywności
Ekspertyza na temat stanu wdrożenia systemów zarządzania jakością
(zapewnienia jakości) w przedsiębiorstwach przemysłu spożywczego branży spirytusowej i ich wpływ na konkurencyjność
Załącznik
Tabela nr 1
Tab. 1. Przedsiębiorstwa przemysłu spirytusowego, które wdrożyły i stosują systemy zarządzania jakością wg stanu na dzień 1 sierpnia 2007 r. .Liczba respondentów 20
Małe przedsiębiorstwa (od 10 do 49 pracowników)
Średnie przedsiębiorstwa (od 50 do 249 pracowników)
Duże przedsiębiorstwa (od 250 pracowników)
Nie wdrożono
Ilość przedsiębiorstw
2
12
6
Dobra Praktyka Higieniczna (GHP)
1 (5,0 %)
11 (55,0 %)
6 (30,0 %)
2 (10,0 %)
Dobra Praktyka Produkcyjna (GMP)
1 (5,0 %)
10 (50,0 %)
6 (30,0 %)
3 (15,0 %)
Analiza Zagrożen i Krytycznych Punktów Kontroli (HACCP)
1 (5,0 %)
10 (50,0 %)
6 (30,0 %)
3 (15,0 %)
Zarządzanie Bezpiecz.
Żywności wg normy ISO 22000
-
2 (10,0 %)
2 (10,0 %)
16 (80,0 %)
Zarządzanie Jakością wg norm ISO serii 9000
-
6 (30,0 %)
4 (20,0 %)
10 (50,0 %)
Zintegrowane Systemy Zarządzania Jakością (ZSZJ)
-
1 (5,0 %)
2 (10,0 %)
17 (85,0 %)
Zintegrowane Sytemy Zarządzania (ZSZ)
-
1 (5,0 %)
1 (5,0 %)
18 (90,0 %)
British Retail Consortium (BRC)
-
-
1 (5,0 %)
19 (95,0 %)
International Food Standard (IFS)
-
3 (15,0 %)
3 (15,0 %)
14 (70,0 %)
Własny
-
1 (5,0 %)
1 (5,0 %)
18 (90,0 %)
Tabela nr 2
Tab. 2. Przedsiębiorstwa przemysłu spirytusowego, które wdrażają systemy zarządzania jakością wg stanu na dzień 1 sierpnia 2007 r. Liczba respondentów 20
Małe przedsiębiorstwa (od 10 do 49 pracowników)
Średnie przedsiębiorstwa (od 50 do 249 pracowników)
Duże przedsiębiorstwa (od 250 pracowników)
Planują wdrożyć po 1 sierpnia 2007.
Ilość przedsiębiorstw
2
12
6
Dobra Praktyka Higieniczna (GHP)
-
-
-
1 (5,0 %)
Dobra Praktyka Produkcyjna (GMP)
-
-
-
1 (5,0 %)
Analiza Zagrożen i Krytycznych Punktów Kontroli (HACCP)
1 (50,0 %)
-
-
2 (10,0 %)
Zarządzanie Bezpiecz.
Żywności wg normy ISO 22000
-
-
-
4 (20,0 %)
Zarządzanie Jakością wg norm ISO serii 9000
1 (50,0 %)
-
-
2 (10,0 %)
Zintegrowane Systemy Zarządzania Jakością (ZSZJ)
-
-
-
2 (10,0 %)
Zintegrowane Sytemy Zarządzania (ZSZ)
-
-
-
2 (10,0 %)
British Retail Consortium (BRC)
-
-
-
1 (5,0 %)
International Food Standard (IFS)
-
-
-
-
Własny
-
-
-
-
Tabela nr 3
Tab. 3. Przedsiębiorstwa przemysłu spirytusowego, które wdrożyły i stosują systemy zarządzania jakością wg stanu na dzień 1 sierpnia 2007 r. w odniesieniu do swojej grupy wielkości przedsiębiorstwa. Liczba respondentów 20
Małe przedsiębiorstwa (od 10 do 49 pracowników)
Średnie przedsiębiorstwa (od 50 do 249 pracowników)
Duże przedsiębiorstwa (od 250 pracowników)
Nie wdrożono
Ilość przedsiębiorstw
2
12
6
Dobra Praktyka Higieniczna (GHP)
1 (50,0 %)
11 (91,7 %)
6 (100,0 %)
2 (10,0 %)
Dobra Praktyka Produkcyjna (GMP)
1 (50,0 %)
10 (83,3 %)
6 (100,0 %)
3 (15,0 %)
Analiza Zagrożen i Krytycznych Punktów Kontroli (HACCP)
1 (50,0 %)
10 (83,3 %)
6 (100,0 %)
3 (15,0 %)
Zarządzanie Bezpiecz.
Żywności wg normy ISO 22000
-
2 (16,6 %)
2 (33,3 %)
16 (80,0 %)
Zarządzanie Jakością wg norm ISO serii 9000
-
6 (50,0 %)
4 (66,6 %)
10 (50,0 %)
Zintegrowane Systemy Zarządzania Jakością (ZSZJ)
-
1 (8,3 %)
2 (33,3 %)
17 (85,0 %)
Zintegrowane Sytemy Zarządzania (ZSZ)
-
1 (8,3 %)
1 (16,6 %)
18 (90,0 %)
British Retail Consortium (BRC)
-
1 (16,6 %)
19 (95,0 %)
International Food Standard (IFS)
-
3 (25,0 %)
3 (50,0 %)
14 (70,0 %)
Własny
-
1 (8,3 %)
1 (16,6 %)
18 (90,0 %)
Tabela nr 4
Tab. 4. Ogólna ocena wpływu wdrożonego i stosowanego systemu HACCP
na wzrost poziomu konkurencyjności przedsiębiorstwa na rynku. Liczba respondentów 20
bardzo istotny
istotny
niewielki
nie ma wpływu
nie dotyczy
Lokalnym
4 (20,0 %)
9 (45,0 %)
6 (30,0 %)
-
1 (5,0 %)
Krajowym
5 (25,0 %)
9 (45,0 %)
5 (25,0 %)
-
1 (5,0 %)
Unii Europejskiej
7 (35,0 %)
6 (30,0 %)
5 (25,0 %)
-
2 (10,0 %)
Krajów WNP
5 (25,0 %)
2 (10,0 %)
3 (15,0 %)
-
10 (50,0 %)
Innym
1 (5,0 %)
1 (5,0 %)
2 (10,0 %)
-
16 (80,0 %)
Tabela nr 5
Tab. 5. Ogólna ocena wpływu wdrożonych i stosowanych nieobligatoryjnych systemów zarządzania jakością (ISO22000, ISO serii 9000, ZSZJ, ZSZ, BRC, IFC )
na wzrost poziomu konkurencyjności przedsiębiorstwa na rynku. Liczba respondentów 20.