Ekspertyzę wykonano na zlecenie: Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej w Warszawie
Ekspertyzę opracował:
Tadeusz Wojtaszek Agencja Promocyjno Handlowa AMBAR Rząska ul. Piaski 38 30-199 Kraków tel. 012 285-47-76, 012 285-18-73 e-mail: t.wojtaszek@ambar.pl
Kraków, dn. 28 listopada 2007 r.
Materiały: Anonimowe ankiety z zakładów branży przetwórstwa owocowo-warzywnego. Strony internetowe producentów. Własna baza i znajomość branży. Czasopisma branżowe: Przemysł Fermentacyjny i Owocowo Warzywny, Przemysł Spożywczych, Agro-Przemysł, Bezpieczeństwo i Higiena Żywności. |
Ekspertyza na temat stanu wdrożenia systemów zarządzania jakością (zapewnienia jakości) w przedsiębiorstwach przemysłu spożywczego branży przetwórstwa owocowo-warzywnego
Załącznik
Tabela nr 1.
Tab. 1. Przedsiębiorstwa przemysłu owocowo-warzywnego, które wdrożyły i stosują systemy zarządzania jakością wg stanu na dzień 1 sierpnia 2007 r. Liczba respondentów 100.
|
|
Małe przedsiębiorstwa (od 10 do 49 pracowników)
|
Średnie przedsiębiorstwa (od 50 do 249 pracowników)
|
Duże przedsiębiorstwa (od 250 pracowników)
|
Nie wdrożono
|
Ilość przedsiębiorstw
|
44
|
42
|
14
|
|
Dobra Praktyka Higieniczna (GHP)
|
41 (41,0 %)
|
39 (39,0 %)
|
14 (14,0 %)
|
6 (6,0 %)
|
Dobra Praktyka Produkcyjna (GMP)
|
38 (38,0 %)
|
38 (38,0 %)
|
14 (15,0 %)
|
10 (10,0 %)
|
Analiza Zagrożen i Krytycznych Punktów Kontroli (HACCP)
|
32 (32,0 %)
|
31 (31,0 %)
|
14 (14,0 %)
|
23 (23,0 %)
|
Zarządzanie Bezpiecz. Żywności wg normy ISO 22000
|
2 (2,0 %)
|
5 (5,0 %)
|
4 (4,0 %)
|
89 (89,0 %)
|
Zarządzanie Jakością wg norm ISO serii 9000
|
7 (7,0 %)
|
11 (11,0 %)
|
7 (7,0 %)
|
75 (75,0 %)
|
Zintegrowane Systemy Zarządzania Jakością (ZSZJ)
|
4 (4,0 %)
|
5 (5,0 %)
|
2 (2,0 %)
|
89 (89,0 %)
|
Zintegrowane Sytemy Zarządzania (ZSZ)
|
2 (2,0 %)
|
3 (3,0 %)
|
2 (2,0 %)
|
93 (93,0 %)
|
British Retail Consortium (BRC)
|
-
|
3 (3,0 %)
|
2 (2,0 %)
|
95 (95,0 %)
|
International Food Standard (IFS)
|
-
|
-
|
1 (1,0 %)
|
99 (99,0 %)
|
Własny
|
1 (1,0 %)
|
1 (1,0 %)
|
1 (1,0 %)
|
97 (97,0 %)
|
Tabela nr 2.
Tab. 2. Przedsiębiorstwa przemysłu owocowo-warzywnego, które wdrażają systemy zarządzania jakością wg stanu na dzień 1 sierpnia 2007 r. Liczba respondentów 100
|
|
Małe przedsiębiorstwa (od 10 do 49 pracowników)
|
Średnie przedsiębiorstwa (od 50 do 249 pracowników)
|
Duże przedsiębiorstwa (od 250 pracowników)
|
Planują wdrożyć po 1 sierpnia 2007.
|
Ilość przedsiębiorstw
|
44
|
42
|
14
|
|
Dobra Praktyka Higieniczna (GHP)
|
1 (1,0 %)
|
-
|
-
|
3 (3,0 %)
|
Dobra Praktyka Produkcyjna (GMP)
|
1 (1,0 %)
|
-
|
-
|
3 (3,0 %)
|
Analiza Zagrożen i Krytycznych Punktów Kontroli (HACCP)
|
3 (3,0 %)
|
-
|
-
|
4 (4,0 %)
|
Zarządzanie Bezpiecz. Żywności wg normy ISO 22000
|
-
|
-
|
-
|
7 (7,0 %)
|
Zarządzanie Jakością wg norm ISO serii 9000
|
-
|
-
|
-
|
4 (4,0 %)
|
Zintegrowane Systemy Zarządzania Jakością (ZSZJ)
|
-
|
-
|
-
|
3 (3,0 %)
|
Zintegrowane Sytemy Zarządzania (ZSZ)
|
-
|
-
|
-
|
4 (4,0 %)
|
British Retail Consortium (BRC)
|
-
|
-
|
-
|
5 (5,0 %)
|
International Food Standard (IFS)
|
-
|
-
|
-
|
3 (3,0 %)
|
Własny
|
-
|
-
|
-
|
-
|
Tabela nr 3.
Tab. 3. Przedsiębiorstwa przemysłu owocowo-warzywnego, które wdrożyły i stosują systemy zarządzania jakością wg stanu na dzień 1 sierpnia 2007 r. w odniesieniu do swojej grupy wielkości przedsiębiorstwa. Liczba respondentów 100.
|
|
Małe przedsiębiorstwa (od 10 do 49 pracowników)
|
Średnie przedsiębiorstwa (od 50 do 249 pracowników)
|
Duże przedsiębiorstwa (od 250 pracowników)
|
Nie wdrożono
|
Ilość przedsiębiorstw
|
44
|
42
|
14
|
|
Dobra Praktyka Higieniczna (GHP)
|
41 (93,2 %)
|
39 (92,8 %)
|
14 (100,0 %)
|
6 (6,0 %)
|
Dobra Praktyka Produkcyjna (GMP)
|
38 (86,40 %)
|
38 (90,4 %)
|
14 (100,0 %)
|
10 (10,0 %)
|
Analiza Zagrożen i Krytycznych Punktów Kontroli (HACCP)
|
32 (72,7 %)
|
31 (73,8%)
|
14 (100,0 %)
|
23 (23,0 %)
|
Zarządzanie Bezpiecz. Żywności wg normy ISO 22000
|
2 (4,5 %)
|
5 (11,9 %)
|
4 (28,6 %)
|
89 (89,0 %)
|
Zarządzanie Jakością wg norm ISO serii 9000
|
7 (15,9 %)
|
11 (26,2 %)
|
7 (50,0 %)
|
75 (75,0 %)
|
Zintegrowane Systemy Zarządzania Jakością (ZSZJ)
|
4 (9,0 %)
|
5 (11,9 %)
|
2 (14,2 %)
|
89 (89,0 %)
|
Zintegrowane Sytemy Zarządzania (ZSZ)
|
2 (4,5 %)
|
3 (7,1 %)
|
2 (14,2 %)
|
93 (93,0 %)
|
British Retail Consortium (BRC)
|
-
|
3 (7,1 %)
|
2 (14,2 %)
|
95 (95,0 %)
|
International Food Standard (IFS)
|
-
|
-
|
1 (7,1 %)
|
99 (99,0 %)
|
Własny
|
1 (2,3 %)
|
1 (2,4 %)
|
1 (7,1 %)
|
97 (97,0 %)
|
Tabela nr 4.
Tab. 4. Ogólna ocena wpływu wdrożonego i stosowanego systemu HACCP na wzrost poziomu konkurencyjności przedsiębiorstwa na rynku. Liczba respondentów 100
|
|
bardzo istotny
|
istotny
|
niewielki
|
nie ma wpływu
|
nie dotyczy
|
Lokalnym
|
27 (27,0 %)
|
22 (22,0 %)
|
15 (15,0 %)
|
16 (16,0 %)
|
20 (20,0 %)
|
Krajowym
|
25 (25,0 %)
|
17 (17,0 %)
|
19 (19,0 %)
|
6 (6,0 %)
|
33 (33,0 %)
|
Unii Europejskiej
|
21 (21,0 %)
|
18 (18,0 %)
|
4 (4,0 %)
|
5 (5,0 %)
|
52 (52,0 %)
|
Krajów WNP
|
8 (8,0 %)
|
9 (9,0 %)
|
6 (6,0 %)
|
1 (1,0 %)
|
76 (76,0 %)
|
Innym
|
7 (7,01 %)
|
2 (2,0 %)
|
1 (1,0 %)
|
1 (1,0 %)
|
89 (89,0 %)
|
Tabela nr 5.
Tab. 5. Ogólna ocena wpływu wdrożonych i stosowanych nieobligatoryjnych systemów zarządzania jakością (ISO22000, ISO serii 9000, ZSZJ, ZSZ, BRC, IFC ) na wzrost poziomu konkurencyjności przedsiębiorstwa na rynku. Liczba respondentów 100
|
|
bardzo istotny
|
istotny
|
niewielki
|
nie ma wpływu
|
nie dotyczy
|
Lokalnym
|
19 (19,0 %)
|
5 (5,0 %)
|
3 (3,0 %)
|
10 (10,0 %)
|
63 (63,0 %)
|
Krajowym
|
20 (20,0 %)
|
3 (3,0 %)
|
7 (7,01 %)
|
3 (3,0 %)
|
67 (67,0 %)
|
Unii Europejskiej
|
17 (17,0 %)
|
5 (5,0 %)
|
3 (3,0 %)
|
4 (4,0 %)
|
71 (71,0 %)
|
Krajów WNP
|
6 (6,0 %)
|
6 (6,0 %)
|
4 (4,0 %)
|
1 (1,0 %)
|
83 (83,0 %)
|
Innym
|
6 (6,0 %)
|
1 (1,0 %)
|
1 (1,0 %)
|
1 (1,0 %)
|
91 (91,0 %)
|
|